Recepten

Onze lekkerste recepten delen wij hier met jou!
Bel +31 20 673 5067Neem contact op

The Eet-team recepten

Chili jam

Benodigdheden 

1 kg chilipepers zonder zaadjes, halve ringen

1 kg sjalotjes in halve ringen

1 tl koriander

1 tl komijn

1 ltr witte wijnazijn

1,5 kg suiker

500 ml water

Bereidingswijze

Verhit de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze 15 minuten zachtjes tot ze zacht en zoet zij maar niet verkleurd.

Roer de koriander, komijn en chilipepers erdoor. Zet het vuur lager en bak alles nog eens tot dat de chilipepers zeer zacht zijn waarbij je regelmatig roert.

Voeg de azijn en water toe, roer goed en kook alles op een middelhoog vuur gedurende 10 minuten.

Roer de suiker erdoor tot hij oplost en kook de jam 30 tot 40 minuten tot hij ingedikt is. Roer regelmatig zodat de jam niet aanbrandt.

 

Weckpot vullen 

Een paar tips voor het vullen van bijvoorbeeld een weckpot.

1. Zorg dat de warme weckpot op een natte, warme doek staat. Je kan de weckpot warm maken door er bijvoorbeeld even heet water in te laten zitten.

2. Vul de warme weckpot met de warme jam en zorg dat er geen bellen in de jam zit door te roeren.

3. Check of er niks is geknoeid en als dit wel het geval is, maak de randen heel goed schoon.

4. Leg de (gesteriliseerde) ring op het deksel zodat die helemaal goed zit en klem de deksel dicht. Laat de pot helemaal rustig afkoelen voordat je hem in de koelkast zet.

Runderburgertjes

Benodigdheden 

Voor 15 burgers

2 kg rundergehakt

3 eetlepels Dijon mosterd

3 eetlepels ketchup

2 uien, gesnipperd

1 eetlepel zout

2 theelepels peper

50 milliliter melk
125 gram paneermeel
4 eieren


Bereidingswijze

Bak de gesnipperde uien goudbruin en laat ze daarna goed afkoelen. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en maak mooie ronde burgers. Bak ze mooi gaar en serveer de burgers op een lekkere (sesam)bol.  Garneer met ingrediënten naar keuze. Onze favorieten toppings zijn kruidenmayonaise, rucola, tomaat, augurk, uienringen, bacon en Emmenthaler kaas of Cheddar kaas.

Tip: bak altijd eerst een klein stukje vlees om te kijken of de smaak lekker is als het vlees gebakken is. Zodoende kun je nog zout/peper naar smaak toevoegen.

Ingemaakte groenten

 

Benodigdheden

2 kg groente naar keuze

2 kleine uien dunne schijfjes

2 el zout

3 tl mosterdzaad

1 l wittewijnazijn

2 tl venkelzaad)

220 g fijne kristalsuiker

2 tl chilivlokken

1/5 tl kurkuma

12-18 zwarte peperkorrels

Bereidingswijze

Snijd de komkommer in plakjes van ½ cm. Doe ze in een kom en strooi het zout erover. Laat ze een uurtje of twee staan (of een nachtje); dit is om het overtollige vocht van de komkommers te onttrekken. Steriliseer intussen de potten met de deksels in een pan met kokend water. Laat het ca. 10-15 minuten doorkoken. Doe de komkommers in een grote kom samen met de uien, mosterd- en venkelzaad, voeg de chilivlokken toe en meng alles goed door elkaar. Vul de potten met de komkommer. De potten moeten vol zijn, maar ga niet proppen. Voeg hierna 2 of 3 peperkorrels toe. Vul de potten voorzichtig met de warme azijn tot de komkommers volledig onderstaan. Sluit de potten af en weck de potten door de potten omgekeerd af te laten koelen.

Pittige rode linzensoep

 
1 grote uit, gesnipperd
2 theelepels geraspte gember
2 teentjes knoflook, geperst
1 verse chilipeper, fijngesneden
300 gram rode linzen
1,25 liter groentebouillon
1 eetlepel citroensap
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gemalen komijn
 
Bereidingswijze

Fruit de knoflook, ui en chilipeper zachtjes in de pan. Voeg de linzen en bouillon toe en laat 30 minuten koken. Voeg het citroensap toe. Verwarm de specerijen in 2 eetlepels olie en roer dit specerijenmengsel vervolgens door de soep. Maak er met de staafmixer een gladde soep van.
 
Garneer met koriander en lente-ui!

(Brandnetel) Kaasfondue

Voor vier personen

 

300 ml witte wijn

1 teentje knoflook

2 eetlepels maizena

600 gram (brandnetel) kaas

 
Bereidingswijze

Snijd het knoflookteentje doormidden en wrijf de pan hiermee in. Los de maizena op met een scheutje wijn. Meng de kaas door dit mengsel en laat de kaas zachtjes smelten. Roer het tot een glad geheel. Serveer met brood en groenten.

Gezouten karamel ijs (1 liter)

 

Basis custard

1 vanillestokje, open gesneden

250 ml melk

750 ml slagroom

10 eidooiers

150 gram fijne kristalsuiker

1 tl zeezout (voorkeur Maldon)

Voor de karamel

275 gram fijne kristalsuiker

125 ml water

Bereidingswijze

Doe het vanillestokje met merg in een steelpan met de melk en de room. Breng het tegen de kook aan en laat het 10 minuten zachtjes trekken. Klop met de mixer de eidooiers en suiker circa 10 minuten tot het mengsel dikromig en licht van kleur is. Voeg hier een beetje van het warme roommengsel aan tpe en klop door elkaar. Schep het dooiermengsel door het overige roommengsel. Verwarm al roerend tot het bindt maar niet kookt. Schenk het mengsel door een zeef in een kom.

Zet voor de karamel een pan met dikke bodem op laag vuur. Meng hierin de suiker met het water. Breng dit langzaam aan de kook zonder roeren. Laat koken tot de siroop karamelkleurig is. Voeg de hete karamel toe aan de warme custard damen met het zeezout. Pas op met spatten! De karamel wordt direct hard, maar lost op als je blijft roeren. Laat het mengsel afkoelen en draai er ijs van in de ijsmachine.