Recepten

Onze lekkerste recepten delen wij hier met jou!
Bel +31 20 673 5067Neem contact op

The Eet-team recepten

Gezouten karamel ijs (1 liter)

 

Basis custard

1 vanillestokje, open gesneden

250 ml melk

750 ml slagroom

10 eidooiers

150 gram fijne kristalsuiker

1 tl zeezout (voorkeur Maldon)

Voor de karamel

275 gram fijne kristalsuiker

125 ml water

Bereidingswijze

Doe het vanillestokje met merg in een steelpan met de melk en de room. Breng het tegen de kook aan en laat het 10 minuten zachtjes trekken. Klop met de mixer de eidooiers en suiker circa 10 minuten tot het mengsel dikromig en licht van kleur is. Voeg hier een beetje van het warme roommengsel aan tpe en klop door elkaar. Schep het dooiermengsel door het overige roommengsel. Verwarm al roerend tot het bindt maar niet kookt. Schenk het mengsel door een zeef in een kom.

Zet voor de karamel een pan met dikke bodem op laag vuur. Meng hierin de suiker met het water. Breng dit langzaam aan de kook zonder roeren. Laat koken tot de siroop karamelkleurig is. Voeg de hete karamel toe aan de warme custard damen met het zeezout. Pas op met spatten! De karamel wordt direct hard, maar lost op als je blijft roeren. Laat het mengsel afkoelen en draai er ijs van in de ijsmachine.

Saté Marinade

 

1 kilo kippendij, in stukjes gesneden (of gebruik eens tempeh!)

2 eetlepels olie

4 teentjes knoflook, fijngehakt

2 eetlepels gemalen koriander (ketoembar)

2 eetlepels tamarinde

1 eetlepel gula djawa (palmsuiker)

1 theelepel zout

1-2 theelepels sambal

1 dl (ABC) ketjap manis

 

Bereidingswijze

Fruit de knoflook, maar laat deze niet kleuren. Voeg de gemalen koriander toe en bak even mee. Voeg de overige ingrediënten, behalve de kip, toe en laat het geheel 5 minuten doorkoken. Laat het mengsel goed afkoelen. Laat de kip minimaal twee uur – maar het liefst een nacht – hierin marineren.

 

 

Runderburgers

Voor 15 burgers

 

2 kilo rundergehakt

3 eetlepels Dijonmosterd

3 eetlepels ketchup

2 uien, gesnipperd

1 eetlepel zout

2 theelepels peper

50 ml melk

125 gram paneermeel

4 eieren

 

Bereidingswijze

Bak de gesnipperde ui lichtbruin en laat daarna goed afkoelen. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Maak mooie ronde burgers en bak ze tot ze gaar zijn.* Serveer de burgers op (sesam) bolletjes en garneer naar keuze met bijvoorbeeld kruidenmayonaise, sla of rucola, tomaat, augurken, uienringen, bacon, emmenthaler of cheddarkaas.

* Wij bakken altijd eerst een kleine burger om te proeven of er genoeg zout en peper in zit.

Advocaat

Voor ca. 1 liter

 

330 ml brandewijn

330 gram witte basterdsuiker

2 zakjes vanillesuiker

15 eieren

 

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten met een garde, maar het is niet de bedoeling dat je het geheel luchtig klopt. Zeef het mengsel in een glazen of metalen kom. Laat dit al roerend boven kokend water (au bain marie) zachtjes indikken. De kom mag het kokend water niet aanraken.* Koel de kom met advocaat, zodra deze een vla-dikte heeft gekregen, zo snel mogelijk af in een bak ijswater. Giet de asvocaat in gesterilliseerde flessen of weckpotjes.

De advocaat is 3-6 maanden houdbaar.
* Als de advocaat te heet wordt zal deze schiften.

 

(Brandnetel) Kaasfondue

Voor vier personen

 

300 ml witte wijn

1 teentje knoflook

2 eetlepels maizena

600 gram (brandnetel) kaas

 
Bereidingswijze

Snijd het knoflooktentje doormideen en wrijf de pan hiermee in. Los de maizena op met een scheutje wijn. Meng de kaas door dit mengsel en laat de kaas zachtjes smelten. Roer het geheel tot een glad geheel. Serveer met brood en groenten.

Bietjes salade

 

1 kilo bietjes (wij gebruiken graag verschillende soorten)

Dressing

Sap van 1 sinaasappel

1 eetlepel honing

1 eetlepel ciderazijn

1 rode peper, fijngehakt

4 takjes munt, fijngehakt

 

Bereidingswijze

Kook de bietjes in de schil gaar en laat ze afkoelen. Trek daarna de velletjes eraf en snij de bietjes in partjes.

Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe. Verdeel de dressing over de bietjes en laat deze minimaal een uur marineren.

Maak de salade af met garnering naar keuze! Wat dacht je bijvoorbeeld van verse kruiden, bietenblad, rucola en/of pompoenpitten?

Ceasar salad

 

Voor de Ceasar mayonaise

2 eidooiers

2 à 3 theelepels Dijonmosterd

1 teentje knoflook

scheutje citroensap

200 ml zonnebloemolie

5 ansjovisfilets

1 volle eetlepel kappertjes

 

Bereidingswijze

Meng de eidooiers, mosterd, knoflook en citroensap goed in de keukenmachine. Schenk er al draaiende, in een dun straaltje, de olie bij tot er mayonaise ontstaat. Voeg dan de ansjovis en kappertjes toe en laat die even kort meedraaien.

Voor de ceasar salad gebruiken wij little gem of romaine sla. Voeg de ceasar mayonaise en garnering naar keuze toe. Gebruik bijvoorbeeld gegrilde kip, gerookte zalm of garnaaltjes met Parmezaanse kaas, croutons en een gekookt eitje in partjes! Schep de salade een paar keer goed door zodat alles goed gemengd is. 

Frisse Tzatziki

1 liter volle yoghurt

1 teentje knoflook, geraspt

1 bosje dille, fijn gehakt

1 theelepel honing

4 kleine komkommers

1 kleine sjalot, geraspt

1 citroen, geraspt

3 eetlepels olijfolie

Zout

Cayennepeper naar smaak

 

Bereidingswijze

Doe de yoghurt in een (thee)doek en hang deze het liefst een nachtje – maar minimaal drie uur – uitlekken. Rasp de komkommers. Bestrooi deze met zout en leg ze in een theedoek op een rekje. Laat ook de komkommers minimaal drie uur – maar het liefst ook een nachtje – uitlekken. Knijp de komkommers uit en roer deze door de yoghurt. Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed door. Serveer de tzatziki met vers gebakken brood!

Kaasstengels met oude boerenkaas

 

65 gram zelfrijzend bakmeel

45 gram boter (op kamertemperatuur)

1 eidooier, losgeklopt

100 gram oude boerenkaas, geraspt

1/2 theelepel cayennepeper

1/5 theelepel zout

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Meng het bakmeel met de boter, de kaas, het zout en de cayennepeper. Kneed het geheel tot een deeg. Rol kleine stengels van het deeg en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de stengels in 15-20 minuten goudbruin in de oven.

Pittige rodelinzensoep

 

1 grote uit, gesnipperd

2 theelepels geraspte gember

2 teentjes knoflook, geperst

1 verse chilipeper, fijngesneden

300 gram rode linzen

1,25 liter groentebouillon

1 eetlepel citroensap

1 theelepel kerriepoeder

1 theelepel gemberpoeder

1 theelepel cayennepeper

1 theelepel gemalen komijn

 

Bereidingswijze

Fruit de knoflook, ui en chilipeper zachtjes in de pan. Voeg de linzen en bouillon toe en laat 30 minuten koken. Voeg het citroensap toe. Verwarm de specerijen in 2 eetlepels olie en roer dit specerijenmengsel vervolgens door de soep.

 

Garneer met koriander en lente-ui!

Ingemaakte komkommer

 

2 kilo Libanese (kleine) komkommers

2 kleine uien, in dunne schijfjes

2 eetlepels zout

2 theelepels venkelzaad

2 theelepels chillivlokken

3 theelepels mosterdzaad

1 liter wijnazijn

220 gram fijne kristalsuiker

1/2 theelepel kurkuma

12-18 zwarte peperkorrels

 

Bereidingswijze

Snijd de komkommer in plakjes van 1/2 cm. Doe ze in een kom en strooi het zout erover. Laat ze circa twee uur staan. Dit is om het overtollige vocht uit de komkommers te onttrekken. Steriliseer intussen de potten met de deksels in een pan met kokend water. Laat het ongeveer 10-15 minuten doorkoken. Doe de komkommer in een grote kom samen met de uien, mosterd- en venkelzaad. Voeg de chilivlokken en peperkorrels toe en meng alles goed door elkaar. Vul de potten met het komkommermengsel. De potten mogen goed vol zitten, maar stamp het niet te hard aan. Vul de potten voorzichtig met de warme azijn totdat de komkommers helemaal onderstaan. Sluit de potten af en weck de potten door ze omgekeerd af te laten koelen.