Recepten

Onze lekkerste recepten delen wij hier met jou!
Bel +31 20 673 5067Neem contact op

Home » Recepten

The Eet-team recepten

Saté Marinade

Benodigdheden 

1 kilo kippendij, in stukjes gesneden (of gebruik eens tempeh!)

2 eetlepels olie

4 teentjes knoflook, fijngehakt

2 eetlepels gemalen koriander (ketoembar)

2 eetlepels tamarinde

1 eetlepel gula djawa (palmsuiker)

1 theelepel zout

1-2 theelepels sambal

1 dl (ABC) ketjap manis

 

Bereidingswijze

Fruit de knoflook, maar laat deze niet kleuren. Voeg de gemalen koriander toe en bak even mee. Voeg de overige ingrediënten, behalve de kip, toe en laat het geheel 5 minuten doorkoken. Laat het mengsel goed afkoelen. Laat de kip minimaal twee uur – maar het liefst een nacht – hierin marineren.


Kaasstengels met Parmezaanse kaas

Benodigdhede

65 gram zelfrijzend bakmeel
65 gram Parmezaanse kaas, geraspt

45 gram boter (op kamertemperatuur)
1 eidooier, losgeklopt

0,5 theelepel cayennepeper

2,5 theelepel oregano

snufje zout

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar en kneed het geheel tot een deeg. Rol kleine stengels van het deeg en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de stengels in 15-20 minuten goudbruin in de oven.

 

Je kunt ook kaaskoekjes maken door rollen van ongeveer een cm doorsnede te maken en daar plakjes (van een paar mm dik) van te snijden. Dit werkt het makkelijkst als je de rollen eventjes in de vriezer legt.

 

Bak de stengels in 15-20 minuten goudbruin in de oven. De kaaskoekjes bak je in 11 minuten goudbruin.

Kaaskoekjes

Benodigdheden 

65 gram zelfrijzend bakmeel

65 gram Parmezaanse kaas

45 gram boter

1 eidooier, losgeklopt

0,5 theelepel cayennepeper

2,5 theelepel oregano

Snufje zout

 

 

 

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden en laat de boter op kamertemperatuur komen.

Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar.

Wij maken rollen van ongeveer een cm doorsnede die we even laten opstijven in vriezer. Daarna kun je er makkelijk plakjes van snijden (van een paar mm dik). Je kunt het deeg natuurlijk ook uitrollen en er vormpjes uitsteken.

Bak de koekjes 11 minuten goudbruin in de oven. Laat ze goed afkoelen op een rekje.

Madeleines

Benodigdheden 

Voor 18 stuks:

150 gr suiker

95 gr bloem

1/2 tl bakpoeder

1 el geraspte sinaasappelschil

4 eiwitten

110 gr gesmolten boter

Poedersuiker (voor het bestuiven)

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Vet de holtes van de madeleinevorm royaal in met boter. Je kunt een madeleinevorm kopen in de betere kookwinkels.

Zeef boven een kom de suiker, bloem en bakpoeder. Roer de sinaasappelrasp en eiwitten erdoor tot je een glad mengsel hebt. Roer de gesmolten boter erdoor. Vul de vormpjes met het beslag tot 1/2 cm onder de rand.

Bak de madeleines 20 minuten op 200C. Haal ze uit de vorm en bestuif ze met poedersuiker. Laat ze afkoelen op een rooster en eet smakelijk!

Frangipane taartje

Benodigdheden 

Voor 14 stuks:

100 gr amandelbloem

100 gr poedersuiker

100 gr gesmolten boter

20 gr bloem

2 eieren

Minimuffinvormpjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160ºC en weeg alle ingrediënten. Smelt de boter in een klein steelpannetje of magnetron en mix ondertussen alle droge ingrediënten (amandelbloem, poedersuiker en bloem) kort in een kom. Doe daarna de eieren en gesmolten boter erbij en meng alles goed door elkaar tot het een geheel is.

 

Schep het mengsel tot 3/4 in de minimuffinvormpjes. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de vormpjes 15 minuten in de oven en ongeduldig te wachten totdat ze eruit mogen en kunnen afkoelen.

 

Kies de topping naar keuze en smikkelen maar!

Chili jam

Benodigdheden 

1 kg chilipepers zonder zaadjes, halve ringen

1 kg sjalotjes in halve ringen

1 tl koriander

1 tl komijn

1 ltr witte wijnazijn

1,5 kg suiker

500 ml water

 

Bereidingswijze

Verhit de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze 15 minuten zachtjes tot ze zacht en zoet zij maar niet verkleurd.

Roer de koriander, komijn en chilipepers erdoor. Zet het vuur lager en bak alles nog eens tot dat de chilipepers zeer zacht zijn waarbij je regelmatig roert.

Voeg de azijn en water toe, roer goed en kook alles op een middelhoog vuur gedurende 10 minuten.

Roer de suiker erdoor tot hij oplost en kook de jam 30 tot 40 minuten tot hij ingedikt is. Roer regelmatig zodat de jam niet aanbrandt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Weckpot vullen 

Een paar tips voor het vullen van bijvoorbeeld een weckpot.

1. Zorg dat de warme weckpot op een natte, warme doek staat. Je kan de weckpot warm maken door er bijvoorbeeld even heet water in te laten zitten.

2. Vul de warme weckpot met de warme jam en zorg dat er geen bellen in de jam zit door te roeren.

3. Check of er niks is geknoeid en als dit wel het geval is, maak de randen heel goed schoon.

4. Leg de (gesteriliseerde) ring op het deksel zodat die helemaal goed zit en klem de deksel dicht. Laat de pot helemaal rustig afkoelen voordat je hem in de koelkast zet.

Ingemaakte groenten

Benodigdheden

2 kg groente naar keuze

2 kleine uien dunne schijfjes

2 el zout

3 tl mosterdzaad

1 l wittewijnazijn

2 tl venkelzaad)

220 g fijne kristalsuiker

2 tl chilivlokken

1/5 tl kurkuma

12-18 zwarte peperkorrels

 

Bereidingswijze

Snijd de komkommer in plakjes van ½ cm. Doe ze in een kom en strooi het zout erover. Laat ze een uurtje of twee staan (of een nachtje); dit is om het overtollige vocht van de komkommers te onttrekken. Steriliseer intussen de potten met de deksels in een pan met kokend water. Laat het ca. 10-15 minuten doorkoken. Doe de komkommers in een grote kom samen met de uien, mosterd- en venkelzaad, voeg de chilivlokken toe en meng alles goed door elkaar. Vul de potten met de komkommer. De potten moeten vol zijn, maar ga niet proppen. Voeg hierna 2 of 3 peperkorrels toe. Vul de potten voorzichtig met de warme azijn tot de komkommers volledig onderstaan. Sluit de potten af en weck de potten door de potten omgekeerd af te laten koelen.

Pittige rode linzensoep

Benodigdheden
1 grote uit, gesnipperd
2 theelepels geraspte gember
2 teentjes knoflook, geperst
1 verse chilipeper, fijngesneden
300 gram rode linzen
1,25 liter groentebouillon
1 eetlepel citroensap
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gemalen komijn

Bereidingswijze

Fruit de knoflook, ui en chilipeper zachtjes in de pan. Voeg de linzen en bouillon toe en laat 30 minuten koken. Voeg het citroensap toe. Verwarm de specerijen in 2 eetlepels olie en roer dit specerijenmengsel vervolgens door de soep. Maak er met de staafmixer een gladde soep van.

Garneer met koriander en lente-ui!

Runderburgertjes

Benodigdheden 

Voor 15 burgers

2 kg rundergehakt

3 eetlepels Dijon mosterd

3 eetlepels ketchup

2 uien, gesnipperd

1 eetlepel zout

2 theelepels peper

50 milliliter melk
125 gram paneermeel
4 eieren

 

Bereidingswijze

Bak de gesnipperde uien goudbruin en laat ze daarna goed afkoelen. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en maak mooie ronde burgers. Bak ze mooi gaar en serveer de burgers op een lekkere (sesam)bol.  Garneer met ingrediënten naar keuze. Onze favorieten toppings zijn kruidenmayonaise, rucola, tomaat, augurk, uienringen, bacon en Emmenthaler kaas of Cheddar kaas.

Tip: bak altijd eerst een klein stukje vlees om te kijken of de smaak lekker is als het vlees gebakken is. Zodoende kun je nog zout/peper naar smaak toevoegen.

Gezouten karamel ijs (1 liter)

Benodigdheden

Basis custard

1 vanillestokje, open gesneden

250 ml melk

750 ml slagroom

10 eidooiers

150 gram fijne kristalsuiker

1 tl zeezout (voorkeur Maldon)

Voor de karamel

275 gram fijne kristalsuiker

125 ml water

 

Bereidingswijze

Doe het vanillestokje met merg in een steelpan met de melk en de room. Breng het tegen de kook aan en laat het 10 minuten zachtjes trekken. Klop met de mixer de eidooiers en suiker circa 10 minuten tot het mengsel dikromig en licht van kleur is. Voeg hier een beetje van het warme roommengsel aan tpe en klop door elkaar. Schep het dooiermengsel door het overige roommengsel. Verwarm al roerend tot het bindt maar niet kookt. Schenk het mengsel door een zeef in een kom.

Zet voor de karamel een pan met dikke bodem op laag vuur. Meng hierin de suiker met het water. Breng dit langzaam aan de kook zonder roeren. Laat koken tot de siroop karamelkleurig is. Voeg de hete karamel toe aan de warme custard damen met het zeezout. Pas op met spatten! De karamel wordt direct hard, maar lost op als je blijft roeren. Laat het mengsel afkoelen en draai er ijs van in de ijsmachine.